پارچه

مواد اولیه پارچه

مواد اولیه پارچه

مواد اولیه پارچه در این خصوص می توان این گونه بیان کرد که پارچه های مصرفی مجموعه تعطیلات همگی از نخ تشکیل شده اند. عنصر تشکیل دهنده هر نخی لیف می باشد. الیاف از لحاظ منشا تولید به 3 دسته کلی تقسیم می شوند.

الف )مواد اولیه پارچه : الیاف طبیعی :

الیافی که با منشا طبیعی هستند و خود به 3 نوع گیاهی (پنبه ، کنف، جوت و…. ) جانوری (پشم ) ، معدنی (آزبست) تقسیم میشوند . تنها لیف طبیعی مورد استفاده در پارچه های مجموعه تعطیلات پنبه می باشد.

پنبه در واقع از گیاه پنبه حاصل میشود  حداکثر طول الیاف پنبه به طور میانگین38 میلی متر می باشد. جذب رطوبت مناسب ، زیر دست و لطافت خوب ، رنگپذیری ضعیف  و همینطور از دست دادن رنگ با شسته ای مکرر د خصوصا با شست با آب بالای 30 از خوص این نوع لیف می باشد.

رنگ طبیعی آن سفید مایل به گرم می باشد . قیمت آن نسبت به سایر الیاف مصرفی گرانتر می باشد . از سوختن پنبه که قابلیت اشتعال خیلی بالایی دارد خاکستری همچون کاغذ بر جای می ماند و از آنجایی که ساختار آن از سلولز می باشد، بوی سوخت آن مشابه به بوی سوخت کاغذ ، چوب و دستمال کاغذی می باشد . ریزش و لختی پارچه های پنبه ای کمتر از پلی استر و ویسکوز می باشد.

ب) الیاف مصنوعی:

این الیاف از مشتقات نفت به دست می آیند و دارای انواع گوناگونی همچون پلی استر ، نایلون ،اکریلیک ، پلی پروپلین ، پلی اتین  و … می باشند.

چگونگی تولید الیاف مصنوعی انواع مختلفی دارد ، یکی از پرکاربرد ترین آن ها که پلی استر از آن روش تهیه می شود ، توسط دستگاه اکسترودر می باشد. بدین صورت که دانه اولیه ( گرانول )از کارخانه پترو شیمی خریداری می گردد . گرانول قطعات کوچک پلاستیک به اندازه …..عدس می باشند که پس از ذوب شدن با فشار از سوراخ های ریز صفحه رشته ساز خارج می شوند و در معرض هوا خشک می شوند و الیاف ممتد (فیلامنت) بدست می آید.الیاف پلی استر که در بین انواع الیاف مصنوعی بیشترین کاربرد را در الیاف مصنوعی در مجموعه تعطیلات دارند ، دارای خواصی به شرح زیر می باشند:

عمر بسیار طولانی و استحکام بالا ، قیمت مناسب ، رنگپذیری خوب  و استقامت مناسب رنگ با شستهای متمادی، اتوپذیری بسیار مناسب و چروک پذیری کم، جذب آب بسیار کم که باعث می شود پس از شست و شو زودتر از سایر الیاف خشک شود.

لطافت و زیر دست مناسب و دامنه وسیع کاربرد. پلی استر با تمامی رنگها قابل تولید می باشد و رنگهای نئون با ماندگاری بالا و درخشان به بهترین شکل در پارچه های پلی استری نمود پیدا خواهند کرد. به دلیل قابلیت استحکام بالا اغلب باشگاه های ورزشی در دنیا از این نوع پارچه ها استفاده می کنند. در هنگام نزدیک شدن شعله به این نوع الیاف خود را جمع می کنن و در صورت تماس با شعله می سوزند و بوی پلاستیک سوخته وخاکستر سفت از نشانه های سوختن این نوع الیاف می باشند. ریزش و سختی پارچه های پلی استری از پنبه ای بیشتر و از ویسکوز کمتر می باشند.

پارامترها پلی استر ویسکوز(ریون) پنبه
جذب رطوبت ضعیف عالی خوب
مقاومت در برابر حرارت ضعیف عالی خوب
تنفس ضعیف خوب عالی
نرمی ضعیف خوب عالی
یکنواختی الیاف عالی خوب ضعیف
درخشانی عالی عالی خوب
مقاومت گوله شدن ضعیف عالی خوب
بازگشت پذیری چروک عالی ضعیف ضعیف
بشور و بپوش عالی ضعیف خوب

ج)الیاف بازیافتی یا تحت فرآیند:

این نوع الیاف در واقع منشاء طبیعی دارند و با فرآیندهای مکانیکی و شیمیایی به الیاف مورد استفاده در صنعت نساجی تبدیل می شوند.

ویسکوز و انواع الیاف استاتی از این دسته از الیاف به حساب می آیند و از آنجایی که همگی منشاء گیاهی دارند و از چوب هستند، خواصی بسیار مشابه پنبه را دارا هستند.با این تفاوت که دارای لختی و ریزش بسیار بیشتر از پارچه های پنبه ای و پلی استری هستند.زیر دست بسیار لطیف دارند و در حالت تر استحکامشان به شدت کاهش می یابد.جذب آب بسیار زیادی دارند.با پوست بدن سازگاری بالایی دارند و پوست به آن حساسیت نشان نمی دهد.در رده متوسط قیمتی الیاف قرار می گیرند.سایر خواص الیاف ویسکوز بسیار نزدیک به خواص الیاف پنبه می باشد.

برای به دست آوردن پارچه هایی با خواص بینابینی از الیاف توصیف شده، می توان از ترکیب این الیاف با یکدیگر قبل از تولید نخ استفاده نمود.برای مثال نخ های مخلوط پنبه-پلی استر، پبنه ویسکوز و یا ویسکوز پلی استر.

امیدواریم از مقاله مواد اولیه پارچه بهره کافی برده باشید . 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *